LÄHETÄ MEILLE PALAUTETTA

Etunimi
Sukunimi

Sähköpostiosoite

Viesti

Paljonko on kolme plus kaksi?

INFO - TIETOA SUVISTA JA VIITTOMAKIELISTÄ

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ

Missä voit opiskella viittomakieltä?

Kuurojen kansanopisto - www.kuurojenkansanopisto.fi
Jyväskylän yliopisto - viittomakielenkeskus.jyu.fi
Viittomakielen tulkkikoulutus, Humak - www.humak.fi
Viittomakielen tulkkikoulutus, Diak - www.diak.fi
Viittomakielisen ohjaajan -koulutus, Turun kristillinen opisto - www.turunkristillinenopisto.fi
Viittomakielisen ohjauksen perustutkinto, Rovala-Opisto www.rovala.fi/rovala-opisto
Viittomakielisen ohjaajan -koulutus, Pohjois-Savon opisto www.psko.fi

Perheille

Kuuloavain - www.kuuloavain.fi
Kuurojen Palvelusäätiö, Junioriohjelma - www.kuurojenpalvelusaatio.fi/fin/apua_arkeen/juniori-ohjelma

Muita sanakirjoja ja viittomistoja verkossa

suomalainen viittomakieli:
Suomalaisen viittomakielen wikisanakirja - finsl.signwiki.org
kone- ja metalliala, työhönohjaus ja catering - http://www.bao.fi/asiantuntijapalvelut/materiaalipankki/ammattiviittomat

Pohjoismaat

suomenruotsalainen viittomakieli - finssl.signwiki.org
tanskalainen viittomakieli - www.tegnsprog.dk
islantilainen viittomakieli - is.signwiki.org
norjalainen viittomakieli - www.tegnordbok.no
ruotsalainen viittomakieli - lexikon.ling.su.se/fmi/iwp/res/iwp_home.html

Muut maat

australialainen viittomakieli - www.auslan.org.au
brittiläinen viittomakieli - bslsignbank.ucl.ac.uk
namibialainen viittomakieli - na.signwiki.org
tansanialainen viittomakieli - tz.signwiki.org
uusi-seelantilainen viittomakieli - nzsl.vuw.ac.nz

TEKNISTÄ TIETOA SUVI-VERKKOPALVELUSTA

Suvi-verkkopalvelun videotiedostot ovat muotoa H.264 / MPEG-4.

Suvin videoita voi katsella hidastettuna Explorer-, Edge- ja Firefox-selaimissa. Hidastuksen saa toimimaan seuraavasti: käynnistä video ja vie hiiri videoruudun päälle, (mutta ei ympyrän, jossa on nuoli, vaan johonkin muuhun kohtaan videoikkunaa), klikkaa hiiren oikealla näppäimellä valikko auki ja valitse videolle haluamasi nopeus.

SUVIN AINEISTOJEN LÄHDETIEDOT

Suomalaisen viittomakielen perussanakirja 1998. Kuurojen Liitto ry ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 104. Helsinki: KL Support Oy.

Numeroita ja lukumäärien ilmaisuja 2002. Suomalaisen viittomakielen perussanakirja. Täydennysosa 1. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 121. Kirja ja videotallenne. Helsinki: Kuurojen Liitto ry ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskus.

Viittoen seksistä vauvoihin - ihmisen seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyviä viittomia. Kuurojen Liitto ry, Viittomakielikeskus, Helsinki 2002. Video ja tekstiliite.

Paikannimistö on toimitettu yhteishankkeena vuosina 2007-2011, ja mukana ovat olleet Kuurojen Liiton sanakirjatyö, Viittomakielen lautakunta, YLEn viittomakieliset uutiset, Kirkkohallituksen viittomakielinen käännöstyö ja ryhmä Jyväskylän yliopiston opiskelijoita.

Satuhahmot-teeman viittomisto on tuotettu Kuurojen Liiton, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ja vapaaehtoisista koostuvan työryhmän yhteistyönä vuosina 2006-2008. Viittomisto kerättiin työryhmässä ja työryhmä myös arvioi kerätyn aineiston. Liiton ja tutkimuskeskuksen viittomakielen sanakirjatyö on toimittanut aineiston Suvissa julkaistavaan asuun.

Terveydenhoitoalan viittomia, 2008. Kuurojen Liitto ry. http://www.viivi.fi/terveydenhoito/terveydenhoito.html (verkkosivu on suljettu). Julkaisu on toimitettu yhteistyössä Viparo Oy:n, Viittomakielialan Osuuskunta Vian ja Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen kanssa.

Suvin käyttöliittymän kuvitus: Liisa Kallio.


SUVIN HISTORIA LYHYESTI

Suvi aukaistiin vuonna 2003 suomalaisen viittomakielen verkkosanakirjapalveluna. Tuolloin julkaistiin kirjamuotoisen Suomalaisen viittomakielen perussanakirjan aineisto videoineen, ja vuonna 2004 perussanakirjan täydennysosa Numeroita ja lukumäärien ilmaisuja. Suvi tehtiin Kuurojen Liiton, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ja Sinisen Meteoriitin yhteistyönä. Hankkeessa oli mukana myös Suomen Microsoft.

Vuonna 2013 Suvi aukaistiin uudella julkaisualustalla nimellä Suvi – Suomen viittomakielten verkkosanakirja. Sen käyttöliittymä on kompaktimpi ja sanakirja-artikkeleita voi laatia kahteen suuntaan (nyt on mukana myös suunta suomi – suomalainen viittomakieli). Hakutapoihin on lisätty mm. sanahaku esimerkkilauseiden käännöksistä ja haku teemoittain (viittomaluettelot). Julkaisupäivänä Suvissa oli uusina aineistoina satuhahmot, Suomen paikannimistöä ja ihmisen lisääntymiseen liittyvää viittomistoa.

Suomenruotsalaisen viittomakielen Suvi-sivusto aukaistiin käyttöön vuonna 2015.

Vuonna 2013 valmistunut käyttöliittymä on tehty Kuurojen Liiton, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen ja Gruppo Software Oy:n yhteistyönä. Vuonna 2012 viittomakielen sanakirjatyö ja samalla Suvin kehitys- ja ylläpitotyö siirtyi kokonaisuudessaan Kuurojen Liittoon.